Generic filters
Samo tačna podudaranja
Pretraži u naslovu
Pretraži u sadržaju
Pretraži u izvodu
Kontakt

Aktuelno iz U-R-B-A-N-a BiH

Rashladni sušač zraka

Spriječite probleme sa kondenzatom

prije 7 godina

Zašto rashladni sušač zraka?

Rashladni sušač zraka je najčešće korištena vrsta sušača zraka. Jednostavnog je design-a, zahtijeva vrlo malo održavanja i relativno je jeftin.

Rashladni sušač zraka je uobičajeni izbor ukoliko nemate neke posebne zahtjeve kao što je jako niska tačka rosišta.

Njima ne treba mnogo odnosno nikakvo posebno održavanje a ukoliko kupite kvalitetan i postavite ga propisno, to Vam  je doslovno “postavi i zaboravi”.

Kako radi?

Kao što naziv govori, rashladni sušač zraka radi tako što hladi zrak (kao frižider). Topao, vruć zrak ulazi u sušač gdje se rashlađuje do oko 3°C. Sve vodene pare koje su bile u zraku kondenzuju se u vodu. Slično kao Vaš prozor u hladnijim danima. Tekuća voda se zatim odvaja iz komprimiranog zraka u vodenoj “zamci”.

Nakon toga, hladan zrak se ponovo zagrijava do sobne temperature. Budući da velika većina vode kondenzira u vodu, zrak je mnogo više suh.

Hlađenje se odvija na jednak način kao što se hlade Vaš zamrzivač ili frižider. U odvojenom procesu rashladna tekućina je isparila u isparivaču, kako bi rashladila topli komprimirani zrak. Zrak je ohlađen, dok se rashladna tekućina zagrijava. Rashladna tekućina se sabija pomoću malog kompresora i ponovo hladi u kondenzatoru.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine?

Nekoliko je ključnih tačaka koje treba da imate na umu prilikom kupovine rashladnog sušača zraka:

  • Maximalni pritisak.Maximalni pritisak sušača mora biti isti ili veći od pritiska na Vašem kompresoru.
  • Maximalni protok. Maximalni protok zraka koji može da prolazi kroz Vaš sušač (u l/sec) mora biti veći od protoka Vašeg kompresora. Ukoliko uzmete premali sušač zraka, to će rezultirati većim padom pritiska preko Vašeg sušala (jer zrak ima poteškoća u prolasku kroz njega). Zbog navedenog, morali biste da pritisak kompresora postavite više kako biste kompenzirali pad pritiska. Ovo će zatim rezultirati većim računom za struju. Drugo, Vaš sušač neće biti u mogućnosti da dostigne potrebnu tačku rosišta.
  • Ulazna temperatura. Sušači zraka imaju određenu maximalnu ulaznu temperaturu. Ukoliko se ova temperatura prekorači, možete ili oštetiti dijelove sušača ili sušač neće imati dovoljno kapaciteta da dostigne potrebnu tačku rosišta. Neki kompresori imaju instaliran hladnjak, i u tom slučaju komprimirani zrak će imati temperaturu od oko 40° Bez hladnjaka, zrak će imati temperaturu od oko 80°C ili više! Postoje specijalni sušači za visoke ulazne temperature na tržištu, koji su posebno konstruisani kako bi mogli da rade sa vrelim zrakom.
  • Maximalna vanjska (prostorna) temperatura. Ako ste planirali postaviti sušač u toplu prostoriju, postoji mogućnost da će se sušač pregrijati i isključiti. Provjerite koja je maximalna temperatura (ljeti) u Vašoj kompresorskoj prostoriji i nabavite sušač koji će moći to da savlada.

Instalacija i održavanje

Nekoliko je osnovnih smjernica na koje treba da obratite pažnju:

Postavite sušač u hladniju prostoriju u kojoj nema prašine. Vjerovatno će Vam trebati odvajač kondenza kako biste se riješili vode (može biti i nekoliko litara dnevno!).Trebat će Vam standardni napon od 230V za evropsko tržište i 115V za američko tržište.

Vjerovatno najčešći razlog za prestanak rada sušača je pregrijavanje. Kada se kondenzator rashladnog sistema zaprlja ili je prostorija prosto pretopla, sušač ne može da savlada toplotu. Vjerovatno će izbaciti tlačnu sklopku.

Održavanje

Očistite kondenzator s vremena na vrijeme, Budite pažljivi, male pločice (peraja) su vrlo osjetljive. Dobar način da se ukloni prašina je korištenje čelične četke i lagano struganje prašine. Postoje i specijalne četke za čišćenje peraja kondenzatora.

Ponekada se dogodi i da se sušač previše rashladi! Ako iz nekog razloga sušač suši zrak ispod 0°C voda će smrznuti i začepiti cijevi. U konačnici, blokirat će cijeli sušač. Nekada se ovo desi zbog toga što se zadana vrijednost postavi  prenisko, a ponekad jer nešto nije u redu u rashladnom ciklusu ( npr. sa senzorom ili ventilom). U tom slučaju bit će Vam potrebna pomoć servisera kako bi otklonio kvar.

Pogledajte rashladni sušač zraka iz naše ponude ovdje